Een ondernemer heeft juridisch gezien de vrijheid om in het personeelsbestand te snijden om toekomstige schokken aan te kunnen. Ontslag om bedrijfseconomische redenen is bijvoorbeeld mogelijk op grond van een slechte of slechter wordende financiële situatie, werkvermindering, technologisch en organisatorische veranderingen, bedrijfsverhuizing en uitbesteding van werk. Ook als er nog winst wordt gemaakt kan dit. Lees meer over de UWV-ontslagprocedure voor werknemers.

Neem contact op via de knoppen of upload hieronder meteen jouw ontslagbrief

Bel direct
E-mail direct

Wat moet je als werknemer weten? De te nemen stappen

 • Voer altijd verweer en bezwaar aan bij het UWV, vaak zijn UWV-aanvragen door werkgever slecht onderbouwd of gewoon niet naar waarheid ingevuld. Per ontslag reden is er vaak genoeg verweer en bezwaar mogelijk. Dit zijn de ontslagreden waar onder meer aan moet voldoen.
 • Treed altijd in onderhandeling over een beëindigingsovereenkomst, een werkgever is er vaak bij gebaat een akkoord met je te sluiten; dit bespaart hem immers veel papierwerk.
 • Weet dat je recht hebt op je transitievergoeding en uitbetaling van al je verlofdagen en vakantiegeld.
 • Indien het UWV een ontslagvergunning verleent dient je werkgever zich te houden aan de opzegtermijn (de proceduretijd mag hierbij op de opzegtermijn in mindering worden gebracht).
 • De werkgever dient volgens het afspiegelingsbeginsel te werk te gaan.
 • De wederindiensttredingsvoorwaarde: wil je oude werkgever binnen 26 weken weer iemand in dienst nemen -voor soortgelijke werkzaamheden waarvoor hij jou ontslagen heeft- dan dient deze eerst aan jou aan te bieden.

Upload jouw ontslagbrief

  Ik accepteer de algemene voorwaarden

  Waarom een advocaat?

  Als advocaat kan ik schieten in de toelichting en onderbouwing in de ontslagaanvraag van een werkgever waardoor het mogelijk is om betere ontslagvergoeding te krijgen of zelfs soms is het mogelijk dat de ontslagaanvraag wordt afgekeurd en je in dienst blijft. Het komt ook nog al eens voor dat een werkgever via het UWV probeert van een lastige werknemer af te komen, zonder dat er sprake is van bedrijfseconomische redenen. Een goede advocaat prikt daar doorheen.

  Advocaat Frank Laurens Jansen

  Frank Laurens Jansen heeft als crisis advocaat veel procedures begeleid bij een ontslag en verteld in deze blogs wat de spelregels zijn. Omdat elke casus anders is, is het wijs direct contact op te nemen. Het 1e advies is vrijblijvend daarvoor worden geen kosten in rekening gebracht. Bel direct 0612182202 of mail jansen@hendrikse-renes.nl. Ook in de avonduren zijn we beschikbaar.