Een ondernemer heeft juridisch gezien de vrijheid om in het personeelsbestand te snijden om toekomstige schokken aan te kunnen. Ontslag om bedrijfseconomische redenen is bijvoorbeeld mogelijk op grond van een slechte of slechter wordende financiële situatie, werkvermindering, technologisch en organisatorische veranderingen, bedrijfsverhuizing en uitbesteding van werk. Ook als er nog winst wordt gemaakt kan dit. Lees meer over de UWV-ontslagprocedure voor werkgevers.

Bel direct
E-mail direct

Wat moet je als werkgever weten? De te nemen stappen voor de UWV-ontslagprocedure voor werkgevers:

 • De aanvraag bestaat uit 3 digitale formulieren (A,B,C). Deze zijn te vinden op het werkgeversportaal van het UWV
  Begin altijd eerst alleen met deel A als voorlopige aanvraag
 • Informeer dan pas je werknemer(s) (je wilt immers voorkomen dat een werknemer zich ziek meldt want in dat geval geldt er een ontslagverbod)
 • Ga in onderhandeling met je werknemer(s) over een beëindigingsovereenkomst

Waarom moet dit?

Weet dat een werknemer verweer kan voeren tegen de aanvraag en bezwaar kan aantekenen tegen het besluit tot ontslag. Daarom vraagt het UWV standaard of jullie er samen uitgekomen zijn middels een beëindigingsovereenkomst. Indien het UWV een ontslagvergunning verleent, houdt een werknemer recht op de transitievergoeding en dient je te houden aan de opzegtermijn (de proceduretijd mag hierbij op de opzegtermijn in mindering worden gebracht).

Te nemen stappen

 • Kom je tot overeenstemming dan kun je de ontslagaanvraag intrekken
 • Kom je niet tot overeenstemming dan zul je deel B en deel C verder in moeten invullen en dat is best veel werk. Hier is meer toelichting over deel B en deel C
 • Let op de wederindiensttredingsvoorwaarde: wil je binnen 26 weken weer iemand in dienst nemen -voor soortgelijke werkzaamheden waarvoor je iemand ontslagen hebt- dan dien je je voormalige werknemer deze eerst aan te bieden.

Waarom hulp van een advocaat?

Essentieel is vaak dat je concreet en helder maakt waarom er arbeidsplaatsen vervallen. Je moet dus concrete feiten en omstandigheden noemen en toelichten. Dit gaat vaak gepaard met financiële gegevens. Het komt nogal eens voor dat het UWV van mening is dat er te weinig toelichting is verschaft of dat het verhaal ongeloofwaardig is. De ervaring leert dat het loont om samen te werken met een advocaat -die verstand heeft van cijfers- en dat je niet probeert alles eerst zelf te doen. Dit is vaak penny wise, pound foolish!

  Ik accepteer de algemene voorwaarden

  Advocaat Frank Laurens Jansen

  Frank Laurens Jansen heeft als crisis advocaat veel procedures begeleid bij een ontslag en verteld in deze blogs wat de spelregels zijn. Omdat elke casus anders is, is het wijs direct contact op te nemen. Het 1e advies is vrijblijvend daarvoor worden geen kosten in rekening gebracht. Bel direct 0612182202 of mail jansen@hendrikse-renes.nl. Ook in de avonduren zijn we beschikbaar.