Wat te doen bij ontslag? Schakel een advocaat in!

Bel direct
E-mail direct

U voelt het vast aan… Er dreigt ontslag. De spanning is opgelopen en de onzekerheid over uw toekomst kost veel energie en begint te knagen. Dit is een lastige tijd en u wilt graag weten wat er allemaal kan gebeuren. Een goede voorbereiding kunnen wij u bieden, en dat geeft rust. In die voorbereiding maken wij een plan van aanpak en kunt u vertrouwen op onze expertise. Uiteraard zijn wij ook ervaren met de regeling die met de werkgever afgesproken gaat worden. De regeling is altijd op maat en anders in iedere situatie. Wanneer de zorgen bij u zijn weggenomen, kunt u weer naar de toekomst kijken.

Een ontslag kan zomaar binnen vallen of u voelt het al aan de sfeer. Voor u kan dit een hele schok zijn. Gelukkig zijn wij ervaren hiermee en kunnen u helpen, al voordat u een ontslagaanzegging krijgt. Wilt u niet langer wachten? Neem vrijblijvend contact op via 0612182202 of via e-mail. Of upload in het formulier meteen uw ontslagbrief.

arbeidsrecht boeken

Wat moet ik doen?

Een werkgever kan nog een gesprek met u gehad hebben en dan opeens veranderen van mening. Dan komt opeens het ontslagvoorstel.

Een andere optie is als u dit duidelijk aanvoelt omdat de sfeer toch minder is vergeleken met een tijd geleden. Negatief commentaar bij gesprekken over functioneren met uw leidinggevende, geen nieuwe uitdagende projecten, u kent het wel – terwijl dit voorheen niet zo was. Er wordt een dossier tegen u opgebouwd.  U ziet uw toekomst op losse schroeven staan.

Ons startpunt is het evenwicht weer terug brengen. In Nederland kunnen werkgevers niet zomaar medewerkers ontslaan en die wetgeving is niet bij iedereen geheel bekend. Daarom bespreken we dit met de werkgever. Daarna kan er samen gekeken worden naar oplossingen.

Eerst de mogelijkheden bekijken

De arbeidsovereenkomst is niet meteen beëindigd wanneer een ontslagaanzegging in het spel is. De afspraken hierin gelden nog. Wanneer de werkgever echter een aangegeven naar een einde van de overeenkomst toe te werken, dan is de relatie al zodanig verstoord dat het beter is om uzelf af te vragen hier nog te werken. Dit is vaak herkenbaar bij alle gevallen.

juridisch boekVaststellingsovereenkomst als uitkomst.

Wanneer u zelf kiest om ook voor een einde van de arbeidsovereenkomst toe te werken, is een vaststellingsovereenkomst vaak de beste oplossing. In deze overeenkomst bepaalt u samen met uw werkgever wat de afspraken zijn. De meest besproken onderwerpen die aan het bod komen zijn vaak de einddatum, ontslagvergoeding, mogelijke vrijstelling van werk en concurrentiebeding. Het is handig om ook meteen over vakantiedagen hier afspraken over te maken, hier heeft u sowieso wettelijk nog recht op.

Recht op transitievergoeding

Dit is natuurlijk belangrijk om meteen te weten. Zeker wanneer het ontslag niet rechtvaardig is. Sinds 2020 heb je volgens de wet recht op de transitievergoeding als het dienstverband door tussenkomst van het UWV of de kantonrechter wordt beëindigd. Uit ervaring blijkt dat uit bijna alle ontslagzaken een beëindigingsovereenkomst wordt opgesteld door werknemer en werkgever en ze dit zo oplossen.

Hoogte van ontslagvergoeding

Om een ontslagvergoeding te berekenen wordt een vaste formule gebruikt. De factoren die hiervan op invloed zijn, zijn de duur van uw dienstverband en uw bruto salaris. Met een vaststellingsovereenkomst wordt er vaak aansluiting met een transitievergoeding berekening gebruikt. Bij een aantal zaken valt er meer uit te halen en dan proberen wij dit ook.

Wanneer er een goede reden mist en een werkgever u een vaststellingsovereenkomst aanbied, is het verstandig om hoog in te zetten. De werkgever wilt dan van u af en er is ruimte voor onderhandeling. De hoogte van de berekende transitievergoeding via de formule is de ondergrens. Daarbij gezegd hebbende, het eerste bod is pas een eerste bod.

juridische hamerSchakel altijd juridische hulp in

Een ontslag heeft een flinke impact. U raakt uw baan kwijt en wilt waarschijnlijk iets nieuws. Het brengt onrust met zich mee. Als het ontslag onverwacht is, wilt u vaak ook nog de tijd een nieuwe baan te zoeken. Na het einde wilt u een aanspraak maken op een WW-uitkering. Dan moet u aan een aantal eisen van het UWV voldoen en daarom moet dat bekeken worden.

Uit de vaststellingsovereenkomst wilt u het hoogst mogelijke halen, maar hoe weet u wat dat is? De onderhandelingen kunnen lastig zijn.

Wij helpen u daarbij en nemen stress voor u weg. Wij staan u bij en daarvoor talloze anderen in dezelfde situatie. Daarom hebben wij tips, adviezen en ervaring om te zorgen dat ondanks ontslag, u nog steeds de beste uitkomst eruit haalt. Elke situatie is anders en daarom kunnen we deze op maat in behandeling nemen.

Upload uw ontslagbrief en wij helpen u verder.

  Ik accepteer de algemene voorwaarden

  • door een advocaat

  • met behoud ww

  Bel direct
  E-mail direct
  Advocaat Frank Laurens Jansen

  Frank Laurens Jansen heeft als crisis advocaat veel procedures begeleid bij een ontslag en verteld in deze blogs wat de spelregels zijn. Omdat elke casus anders is, is het wijs direct contact op te nemen. Het 1e advies is vrijblijvend daarvoor worden geen kosten in rekening gebracht. Bel direct 0612182202 of mail jansen@hendrikse-renes.nl. Ook in de avonduren zijn we beschikbaar.

  Contact opnemen